Indrukwekkend Taiwan

Yaxa Reizen

In Taiwan wordt u aangenaam verrast door avontuurlijke landschappen, overheerlijke gerechten en een tropisch klimaat. De grootte van het eiland en de goede infrastructuur maken het een populaire reisbestemming om te verkennen per huurauto. Taiwan staat vooral bekend om zijn verfijnde eetcultuur en prachtige woeste natuur. Eindeloze kustlijnen en groene heuvellandschappen zorgen voor spectaculaire uitzichten. Bent u op zoek naar het authentieke Taiwan, bezoek dan een van de vele traditionele dropjes en tempels. Het moderne Taipei biedt talloze winkels en indrukwekkende architectuur. In het Taroko Gorge National Park maakt u avontuurlijke wandelingen en verkent u de bijzondere flora en fauna. Maar ook Sun Moon Lake mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Taiwan. Reis mee naar divers en onvergetelijk Taiwan!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Taiwan

Ligging

Taiwan heeft een landoppervlakte van circa 36.000 km2 en is daarmee kleiner dan Nederland. Het eiland is ongeveer 395 kilometer lang en is 144 kilometer breed. Taiwan bestaat uit een hoofdeiland waar zich de hoofdstad Taipei bevindt, het hoofdeiland wordt omringt door negen kleinere eilanden. De overzeese buurlanden van Taiwan zijn China, Japan en de Filipijnen. De binnenlanden van Taiwan zijn heuvelachtig en wordt gekenmerkt door de 3950 meter hoge Jadeberg. Op het hoofdeiland bevindt zich een rotsige kustlijn in het oosten en tropische stranden in het zuiden.

Tijdsverschil

Het is in Taiwan tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland. In de winter is dit verschil 7 uur.

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Taiwan heeft men een paspoort, geldig tot 6 maanden na het verblijf, nodig. Voor een verblijf korter dan 90 dagen heeft u geen visum nodig. Wel heeft u een uitreisticket nodig waarop de datum is vermeld wanneer u Taiwan verlaat. Ook kinderen zijn verplicht om over hun eigen geldig paspoort te beschikken.

In de praktijk is gebleken dat de informatie betreffende grensdocumenten en visa sterk aan veranderingen onderhevig is. Daarom adviseren wij een ieder om voor de meest actuele informatie de desbetreffende instantie (bijvoorbeeld de ANVR of de Visum Centrale) te raadplegen. Denk hierbij ook aan eventuele doorreislanden! Kijk op www.visumcentrale.nl/yaxa voor recente informatie en prijzen.

Taal

De officiële taal van Taiwan is het standaard mandarijn. Dit is een basis dialect uit Noord-China en wordt door ruim 70% van de Chinese bevolking gesproken. Taiwan kent 24 miljoen inwoners, waarvan meer dan 96% van Chinese afkomst. De Chinese taal is eigenlijk een verzamelnaam van een groep talen. Het behoort tot de Sino-Tibetaanse taalfamilie, in het bijzonder tot de Sinitische tak daarvan. Op Taiwan worden tevens enkele inheemse talen gesproken zoals Minnanyu en het Hakka. De Engelse taal is onderdeel van vele lesprogramma’s op scholen in Taiwan.

Klimaat

Het klimaat op Taiwan is subtropisch. In een groot deel van het land zijn de zomers warm en benauwd, met een temperatuur rond de 25 tot 35°C. In de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 10 tot 20°C. Taiwan kent ook een regen- en cyclonen seizoen. In het regenseizoen (mei tot augustus) zijn de buien kort en hevig, waarbij in de berg gebieden vaak de meeste neerslag valt. Het cyclonen seizoen is meestal tussen juli en oktober.

Beste reistijd

De beste reismaanden voor Taiwan is in de Nederlandse herfst (september, oktober en november). De temperatuur is in deze tijd aangenaam, hierbij vermijdt u het regenseizoen en komt het cyclonen seizoen tot een einde.

Valuta

De munteenheid in Taiwan is de Taiwanese Dollar (TWD). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven en bij de grotere banken kunt u geld wisselen naar de lokale valuta. Voor de meest actuele wisselkoersen verwijzen wij u naar: www.wisselkoers.nl. Buiten de stedelijke gebieden is het lastig om geld te wisselen. Het is wel belangrijk dat u in het bezit bent van een Nederlandse pinpas met een cirrus logo, indien u geld wilt pinnen in Taiwan dient u uw pinpas tijdelijk te wijzigen naar de instelling Wereld. Creditcards worden over het algemeen ook geaccepteerd. Het prijsniveau is vergelijkbaar met dat in Nederland.

Betalingsmogelijkheden

Bij uw aankopen op straat is het altijd handig om contant met de lokale valuta te betalen. Denk hierbij aan souvenirs en etenswaren van de markt. We raden dan ook aan om in Taiwan geld te pinnen en daarnaast wat contante Euro's (of Amerikaanse dollars) mee te nemen. U kunt voor het contante geld een aanvullende reisverzekering afsluiten. De meegebrachte Euro’s of Amerikaanse Dollars kunt u ter plaatste wisselen. In vrijwel alle grote hotels is een wisselkantoor gevestigd. De meeste valuta worden hier geaccepteerd. Oude of beschadigde biljetten worden echter vaak niet geaccepteerd en Amerikaanse dollars van na 2006 worden vaak geweigerd! Vraag bij het wisselen van vreemde valuta altijd om een kasbewijs. Het pinnen van Taiwanees geld kan bij de geldautomaten (ATM’s) op de internationale luchthaven in Taipei, de grotere banken en bij de lokale supermarkten genaamd 7-Eleven, waarvan er velen aanwezig zijn op het eiland. De biljetten van 2.000 Taiwanese Dollar zijn zeer zeldzaam in circulatie en worden daarom ook niet overal geaccepteerd. Beperk uw biljetten daarom tot een lagere waarde. Hou er rekening mee dat pinnen buiten het Eurozone gebied kan lijden tot transactie kosten. In de luxe hotels, grote winkels en betere restaurants kunt u meestal met een creditcard, zoals Visa en Mastercard, betalen. U dient zich dan wel te kunnen legitimeren en vaak wordt er 3-5% extra doorbelast.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren) of via telefonisch contact met uw bank. Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

In totaal bevinden er zich 14 luchthavens in Taiwan. De belangrijkste luchthaven in Taiwan is Taoyun International Airport gelegen in de hoofdstad van het eiland; Taipei. Vanaf Amsterdam vliegen Eva Air, KLM, Emirates met een overstap naar Taiwan. China Airlines bied directe vluchten aan vanaf Amsterdam. De luchthavens Kaohsiung en Taichung worden gebruikt voor binnenlandse en regionale vluchten. Reizen per trein is heel goed te doen. Het is snel, veilig en goedkoop en bijna het hele land is per trein bereikbaar. Van oudere lokale treinen tot de hyper moderne hogesnelheidstrein, je vindt verschillende treintypes en verschillende klassen in Taiwan. De belangrijkste treinlijnen zijn de Western- en Eastern line. In de grote steden is er een uitgebreid netwerk met stadsbussen. Over het algemeen spreken buschauffeurs nauwelijks Engels. De metro in Taipei is een sneller en fijner alternatief dan de stadsbus. Tevens verbindt het metrostelsel alle belangrijke delen van de stad met elkaar. In alle grote steden rijden taxi's. Meestal maken de taxichauffeurs gebruik van een meter, maar het komt ook voor dat er vaste prijzen worden gerekend voor bepaalde ritjes. Vaak is het ook mogelijk om een taxi te gebruiken om vanaf een stad naar een bepaalde locatie (bijvoorbeeld een populaire attractie) te reizen. Het is handig om deze attractie of locatie door uw hotelmedewerker in het Chinees op te laten schrijven. Dit soort ritjes zijn vaak wel vrij duur vergeleken met bijvoorbeeld de bus. Als u gebruik wilt maken van een taxi, raden we u aan om alleen met officiële taxi’s met gebruik van een meter te reizen. De veerboten van Taiwan volgen een vast schema naar de omliggende eilanden. De oceaan rondom Taiwan kan behoorlijk ruw zijn en kan zorgen voor zeer schommelige overtochten. Niet alle plekken op Taiwan kunnen bezocht worden met openbaar vervoer. En daar biedt een huurauto een uitkomst. Buiten de drukke steden is autorijden goed te doen. Een internationaal rijbewijs is noodzakelijk en mag maximaal 30 dagen gebruikt worden. Op de Taiwanese wegen dient u regelmatig tol te betalen, u kunt ter plaatse tol betalen of een tolkaart kopen in een lokale supermarkt.

Elektriciteit

Het voltage in Taiwan is 110 of 220. We raden u aan om een internationale adapter mee te nemen omdat de stopcontacten niet uniform zijn (in de badkamer zijn vaak wel Europese wandcontactdozen voor bijvoorbeeld een elektrisch scheerapparaat en/of haardroger).

Communicatie

Om zeker te zijn van een goed mobiel bereik, raden we u aan om contact op te nemen met uw provider. Veel Nederlandse providers rekenen erg hoge prijzen om in het buitenland te bellen. In Taiwan een simkaart kopen kan daarom in sommige gevallen voordeliger uitpakken, vooral als u vanuit Nederland gebeld wordt. Op alle openbare plekken in Taiwan zoals op luchthavens, metro stations en informatie centrums vindt u openbare wifi punten.

Veiligheid

Taiwan is doorgaans een veilig land om in te reizen. Er komt relatief weinig criminaliteit voor. Het is echter altijd belangrijk om uw bezittingen in het oog te houden of veilig op te bergen. Voor actuele informatie en reis advies verwijzen wij u naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (www.minbuza.nl)

Gezondheid

Voor reizen naar Taiwan wordt een aantal vaccinaties aanbevolen. Voor sommige gebieden in Taiwan is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Voor gezondheidsadviezen en vaccinaties kunt u het beste contact opnemen met de GGD (www.ggd.nl). De opvattingen over hygiëne in Taiwan zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water). Ook moet u alert zijn voor steek muggen en slangen.

Kleding

Voor de reizen in het warme seizoen (april – oktober) adviseren wij makkelijk zittende, lichte kleding in natuurlijke stoffen zoals katoen mee te nemen. Voor een enkele koele avond is een sweater of jasje aanbevolen, wat ook als bescherming voor muggen kan dienen. In het koele seizoen (november – maart) kunt u volstaan met voorjaarskleding, met een wollen vest of een trui en een jack of een lichte regenjas. Op alle reizen zijn stevige wandelschoenen (liefst met profielzolen), een zonnebril, een warme trui (voor de hoger gelegen koudere gebieden), een hoofddeksel (tegen de zon) en een paraplu onmisbaar. Bij het betreden van een aantal religieuze gebouwen dient men bedekte schouders te hebben.

Eten en drinken

De Taiwanese keuken is enorm gevarieerd, met veel, soms erg ‘bijzondere’ lekkernijen. Kenmerkend is dat er veel rijst, noedels, soep, vlees en vis wordt gegeten. Vegetarisch gerechten zijn ook veelal aanwezig. De meeste gerechten hebben als herkomst China. Het is daarom gebruikelijk om vele gerechten met stokjes te eten. In principe is het niet moeilijk omdat alle ingrediënten zo bereid zijn dat ze niet gesneden hoeven worden. Ook is het gebruikelijk dat gerechten in groepsporties worden geserveerd, zo kunt u de Taiwanese lekkernijen delen met uw reisgezelschap. Door het tropische klimaat is er veelal fruit en vis te vinden op het eiland. Maar ook hond en slang zijn exotische ingrediënten die in een aantal gerechten verwerkt worden. Wij raden u af om kraanwater te drinken, maar het is wel mogelijk om overal flesjes water te kopen. Andere populaire dranken op Taiwan zijn thee, koffie, vruchtendranken, bier en gele rijstwijn. Geniet van een heerlijk kopje thee in een traditioneel theehuis, of vindt een verkoelend fruitdrank bij de lokale kraampjes.

Openingstijden winkels

Overheidskantoren en banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 14.00 uur. Winkels zijn dagelijks geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Sommige winkels zijn ook ’s avonds en op zondagen geopend. Op feestdagen zijn er aangepaste openingstijden of zijn winkels, banken en postkantoren gesloten.

Fooien

Het geven van een fooi is niet gebruikelijk. Indien u tevreden bent over uw chauffeur en/of gids, wordt een fooi zeer op prijs gesteld. In sommige restaurants worden al servicekosten in rekening gebracht. Als richtlijn kunt u circa 10-15% fooi aanhouden.

Religie

De meerderheid van de Taiwanese populaire zijn aanhangers van een mix van het confucianisme, het taoïsme en het boeddhisme. Lokale tradities, het geloven in geluk, goden en geesten zijn toegepast in de dagelijkse levensstijl. De Taiwanese bevolking staat bekend als een tolerant, maar het is wel gebruikelijk om bij heiligdommen zoals tempels of bij het betreden van een woning uw schoenen uit te trekken. Openbare affectie of intiem lichamelijk contact worden niet gerespecteerd in de buurt van heiligdommen.

Feestdagen

De traditionele Taiwanese feestdagen volgen de maankalender. Twaalf maanmaanden tellen slechts 354 dagen. Al meer dan 2.000 jaar geleden werden er daarom correcties uitgevoerd om het maanjaar aan te sluiten op het zonnejaar. Dat gebeurde onder andere door in iedere cyclus van 19 zonnejaren 7 jaren van 13 maanden in te voeren. De jaren zijn verdeeld in cycli van 12, waarbij ieder jaar de naam van een dier heeft.

Feestdagen die elk jaar op (vaak) dezelfde datum plaatsvinden, zijn:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 28 februari Vredesherdenkingsdag
  • 04 april Dag van het Kind
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 03 september Dag van Strijdkrachten
  • 28 september Dag van de Leraar
  • 10 oktober Nationale feestdag

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op