Mystieke impressies in Japan

Yaxa Reizen

Japan, het land van de rijzende zon. De natuurlijke schoonheid van vulkanen, bergen, bossen en eeuwenoude tradities zorgen voor een verbazingwekkend contrast met de hypermoderne steden. Bontgekleurde kimono’s sieren het straatbeeld. In de metropolen Tokyo, Osaka en Kyoto vindt u een herkenbare wereld van wolkenkrabbers, drukke winkelstraten maar ook serene rust in stadsparken, tempels en schrijnen. De prachtige Mount Fuji mag niet ontbreken en is een absoluut hoogtepunt! Laat u verassen door het veelzijdige karakter van dit wonderbaarlijke land. Reist u mee?

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Japan

Ligging

Japan is een eilandengroep voor de oostelijke kust van het Aziatische vasteland. Japan wordt omringd door de Stille Oceaan, de Japanse Zee en de Oost-Chinese Zee. De vier grootste eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Japan heeft 127 miljoen inwoners en is qua oppervlakte 9 x Nederland. Zo’n 80% bestaat uit dicht begroeide bossen en steile bergen en is dun bevolkt. De resterende 20 % bestaat uit kuststreken en valleien waar meer dan 123 miljoen mensen dicht op elkaar wonen.

Tijdsverschil

In Japan is het in de wintertijd 8 uur later. In de zomer is dit verschil 7 uur.

Reisdocumenten

Bij een bezoek aan Japan is men verplicht om in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort dat bij terugkomst in Nederland nog geldig is. Bij aankomst in Japan worden vingerafdrukken en een foto gemaakt van alle aankomende passagiers. Bij vertrek uit Japan hoeft er geen vertrekbelasting op de luchthaven betaald te worden.

Ambassade van Japan
Tobias Asserlaan 2
2517 KC Den Haag
Tel: +0031 70 3469544

Ook kunt u de Nederlandse ambassade in Tokyo bereiken op:
Tel: 00 81 3 57765400


Taal

De officiële voertaal in Japan is het Japans. Het Engels wordt ook wel gebruikt, al is dat niet overal van hoog niveau. Tegenwoordig krijgen de jongeren op de scholen Engelse les. Neem voor de zekerheid een woordenboek mee, zodat u zeker weet dat u uw weg kan vinden en uzelf duidelijk kunt maken. In winkels en op stations kan men u over het algemeen prima helpen in het Engels.

Klimaat

Japan kent verschillende klimaten en seizoenen. Dit komt door de uitgerekte vorm van het land. In het noorden zijn de winters koud met sneeuw en de zomers zacht met temperaturen van circa 20 graden. De zuidelijke eilanden zijn veel warmer met temperaturen van circa 30 graden in de zomer en circa 15 graden in de winter. In Tokyo zijn de zomers heet en vochtig.

Beste reistijd

Japan kent vier seizoenen die vrijwel gelijk lopen met de seizoenen in Nederland. Het regenseizoen is van mei tot september. Orkanen kunnen voorkomen in de maanden augustus, september en oktober. Afhankelijk van uw reisplannen verschillen de beste reisperioden.

Valuta

De munteenheid van Japan is de Yen (JPY). Het is verdeeld in een groot aantal biljetten en munten, waar het biljet van 1.000 yen circa 8 euro waard is. Het is niet overal mogelijk om andere valuta om te wisselen in yen. Voor de actuele wisselkoers raden wij u aan om te kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Pinnen kunt u het beste doen bij aankomst op de luchthaven, op grote stations en in grote winkelcentra. Pinautomaten zijn veelal slechts open tijdens kantooruren. Creditcards zijn een steeds vaker gebruikt middel om te betalen.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Japan heeft één van het beste en uitgebreidste spoorwegennet van de wereld. Omdat Japan niet al te groot is en het verkeer op de wegen vaak vast zit, is reizen per trein een aangename manier om Japan te ontdekken. In Japan rijdt men links. Ook voetgangers houden links aan. Fietsers rijden op de stoep. Taxi’s zijn prijzig en de taxichauffeur spreekt zelden Engels. Een taxi met een rood licht in het raam is vrij. Zorg dat u uw bestemming in het Japans weet (bijvoorbeeld van uw accommodatie een hotelkaartje). U kunt ook prima met de metro en lokale treinlijnen reizen en deze zijn niet duur. Het kost wel enige moeite om wijs te worden uit de metro- en trein lijnen, die per lijn door afzonderlijke ondernemingen uitgebaat kunnen worden. In grotere stations staan er bij de kaartjesautomaten soms medewerkers die u kunnen helpen, soms in het Engels.

Elektriciteit

Japan heeft een voltage van 100 volt. De meeste grote hotels hebben ook 110 volt en 220 volt. De stekkers hebben platte pennen dus een adapter is nodig.

Communicatie

Wij raden u aan om uw mobiele provider te raadplegen omdat in Japan men het G3/UMTS systeem heeft. De kans is groot dat uw mobiele telefoon niet werkt in Japan. U kunt een internationale telefoonkaart kopen waarmee u kunt bellen in een (internationale) telefooncel. In de steden vindt u internetcafés en zelfs op het platteland is er soms de mogelijkheid om het internet te gebruiken. Ook bieden hotels vaak, tegen betaling, internet aan en is er een gratis wifi verbinding aanwezig.

Veiligheid

Japan is een land wat als erg veilig kan worden bestempeld. Desalniettemin zijn er, zoals ook op de meest veilige plekken ter wereld, zakkenrollers actief evenals andere kleine vormen van criminaliteit gericht op toeristen. Het is aan te raden uw waardevolle spullen goed op te bergen, eventueel in een kluis die het hotel wellicht aanbiedt. Wees wel op uw hoede in het verkeer, met name in de grote steden. Het kan er hier vaak erg chaotisch aan toe gaan.

Gezondheid

Japan is een zeer hygiënisch land. Alles ziet er netjes en schoon uit. Mensen lopen vaak met mondkapjes op. Dit doet men om zichzelf te beschermen tegen verkoudheid en griep. Medische voorzieningen zijn uitstekend, maar duur. Ga dus goed verzekerd op reis. Het drinken van leidingwater is mogelijk maar heeft soms een bijsmaak. Voor actueel advies betreffende vaccinaties verwijzen wij u door naar de GGD welke u kunt bereiken op www.ggd.nl of www.gezondopreis.nl. Paracetamol wordt in Japan verkocht onder de naam Caronaal en ook wel Tylenol. Neem in de zomer passende maatregelen voor de zon zoals zonnebrand, het dragen van een hoofddeksel in de volle zon en het drinken van voldoende gezuiverd water. Muggenbeten kunt u (gedeeltelijk) voorkomen door vooral ’s avonds kleding te dragen die uw armen en benen beschermen. Koop daarnaast insecten werende middelen zoals DEET of citronella.

Kleding

Afhankelijk van uw reisdoel en het seizoen is het aan te raden om gepaste kleding in te pakken. Gaat u de bergen in om trektochten te maken dan doet u er goed aan om warme kleren te dragen aangezien het hier koud kan worden. Gaat u meer naar het zuiden en bezoekt u Japan in de droge periode dan misdoet u er niet aan om lichte, luchtdoorlatende katoenen kleding mee te nemen. Daarnaast kunt u alleen boeddhistische tempels bezoeken wanneer u gepast gekleed bent. Dit betekent dat de schouders en knieën bedekt moeten worden. Vergeet niet uw hoofddeksel voor in de brandende zon. Ook is het handig om een paraplu mee te nemen. Deze kunt u gebruiken voor zowel een hevige regenbui maar ook als parasol voor in de zon.

Eten en drinken

In Japan kunt u goed en afwisselend eten. Rijst en zeevruchten spelen een belangrijke rol in de Japanse keuken. Ook vis en zeewier behoren tot het dagelijkse menu. Het eten hoeft niet duur te zijn. Er zijn veel kleinschalige ‘’fastfood-restaurants’’ voor een snelle en eenvoudige maaltijd. U eet dan vaak staande of aan een smalle bar en meestal met korte, puntige eetstokjes. Vis wordt ook rauw gegeten. Sushibars komen minder vaak voor en zijn prijzig. Overal staan frisdrankautomaten waar u tegen een lage prijs frisdranken en water kunt kopen.

Openingstijden winkels

Winkels zijn meestal open van 10.00 uur tot 20.00 uur, ook op zaterdag. Grote warenhuizen sluiten meestal iets eerder. Postkantoren zijn open van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Fooien

Het is absoluut niet gebruikelijk om fooien te geven. Niet aan taxichauffeurs, niet in restaurants, in hotels of waar dan ook. Dit kan zelfs als beledigend ervaren worden.

Religie

Japan kent twee religies, het shinto en het boeddhisme. Shinto is het oudste (volks) geloof in Japan. Geen enkel ander land kent het shinto geloof. In de 6e eeuw werd het boeddhisme vanuit Korea geïmporteerd. In de loop van de tijd werden de Boeddha’s aangepast en verweven met de shintogoden. Religie is nog steeds een belangrijk onderdeel van het Japanse leven waar het boeddhisme nu het belangrijkste geloof is. Een groot aantal boeddhisten is ook shinto aanhanger.

Feestdagen

De volgende nationale feestdagen vallen elk jaar op dezelfde datum:

 • 01 januari Nieuwjaarsdag
 • 2e maandag in januari Meerderjarig-worden-dag
 • 11 februari Dag waarop de Japanse staat is gesticht
 • 21 maart Lentedag
 • 29 april Groenedag
 • 03 mei Grondwetsdag
 • 05 mei Kinderdag
 • 3e maandag in juli Oceaansdag
 • 3e maandag in september Respect-voor-de-ouderen-dag
 • 30 september Herfstdag
 • 2e maandag in oktober Sport- en gezondheidsdag
 • 03 november Dag van de cultuur
 • 23 november Dankdag voor arbeid
 • 23 december Verjaardag van de Keizer
 • 24 en 25 december Kerstmis
 • 31 december Oudejaarsdag

Op deze dagen en op andere lokale feestdagen en festivals, zijn de meeste winkels en banken gesloten.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op