Ontmoet de Maya's in Mexico

Yaxa Reizen

Mexico biedt u meer dan kilometerslange stranden met resorts. Het land herbergt eeuwenoude cultuurschatten, achtergelaten door de Maya’s. Overal in het land kijkt u uw ogen uit bij de ruïnes die dit mysterieuze volk bouwde. U vindt er ook prachtige groene regenwouden, een gastvrije bevolking en heerlijke gerechten! Naast alle natuurschatten die Mexico rijk is bezoekt u het land ook voor de schitterende koloniale steden. Ontdek het diverse en mysterieuze Mexico!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Mexico

Ligging

Mexico ligt tussen de Golf van Mexico en de Stille Oceaan. Het grootste deel van het land bestaat uit een hoog plateau met in het oosten, zuiden en westen als omlijsting de Sierra Madre. In het midden van het plateau verheft zich de Popocatépetl (5452 m). Het in het zuidoosten gelegen en aan de Caribische Zee grenzende schiereiland Yucatán bestaat uit een kalkplateau. Langs de kust van de Golf van Mexico is tropisch regenwoud te vinden; het noorden van Mexico heeft woestijnvegetatie. Mexico-stad, de stranden en de vele resten van de oude indianenculturen zijn de toeristische trekpleisters.

Tijdsverschil

In het grootste deel van Mexico is het 8 uur vroeger dan in Nederland gedurende de zomer en 7 uur in de winter. Uitzonderingen zijn de noordelijke staten Baja California Sur, Sonora, Sinaloa en Nayarit die aansluiten op de Noord-Amerikaanse mountain-tijd, waar het tijdsverschil met Nederland in de zomer 9 uur vroeger is en in de winter 8 uur bedraagt. In Baja California Norte is het tijdsverschil zelfs nog een uur extra.

Reisdocumenten

Uw paspoort moet na aankomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Voor uw verblijf in Mexico heeft u geen visum nodig. Wel ontvangt u bij aankomst een tijdelijke vergunning met een geldigheidsduur van maximaal 90 dagen.

Taal

In bijna heel Zuid-Amerika is de voertaal Spaans, hierdoor heeft de gemiddelde Mexicaan weinig baat bij het spreken van een andere vreemde taal, er zijn dus vrij weinig Mexicanen die Engels spreken. In de toeristencentra en in hotels en veel restaurant spreekt/begrijpt men wel Engels. Het is erg praktisch om een aantal Spaanse woorden te kennen. Lonely Planet heeft een boekje met simpele zinnen en woorden. U kunt het boekje in Nederland of ter plaatse bij de betere boekhandels en in de (hotel)souvenirwinkels kopen.

Klimaat

De Kreeftskeerkring loopt dwars over Mexico zodat de zuidelijke helft in de tropen en de noordelijke helft in de subtropen ligt. Het klimaat houdt zich overigens niet aan deze verdeling. De hoogte en de ligging aan zee of in de woestijn zijn bepalend voor het lokale klimaat.

Globaal zijn de volgende klimaattypen te onderscheiden: Het noorden heeft een woestijnklimaat. De zomers zijn er zeer heet. In de wintermaanden is het overdag aangenaam warm, maar 's nachts is het koud, soms met nachtvorst. De neerslag valt hoofdzakelijk in de winter.

De Alti Plano Central (de centrale hoogvlakte) met steden als Mexico DF en Guadalajara ligt in de tropen maar heeft een relatief koel klimaat. Overdag wordt het nooit echt heet en 's winters kan de temperatuur 's nachts tot het vriespunt zakken. De meeste neerslag valt in de zomer. De winters zijn droog. Langs de kust is er wat temperatuur betreft weinig verschil tussen de zomer en winter. De periode van juni tot en met september is een soort natte moesson. Er valt dan zeer veel regen, het meeste valt dan aan de oostkust aan de voet van de Sierra Madre.

Beste reistijd

De beste reistijd is van oktober tot en met april. In de overige maanden is het te warm, te nat of te druk. Semana Santa (de week voor Pasen) is de drukste periode om Mexico te bezoeken.

Valuta

De munteenheid van Mexico is de Mexicaanse Peso. De tweede valuta in Mexico is de Amerikaanse Dollar. Dollars worden geaccepteerd en gewisseld bij alle banken. Het peso teken is $, soms uitgebreid tot Mex$ ter onderscheiding van andere peso's en dollars.

Betalingsmogelijkheden

Een pinpas met Cirrus/Maestro logo kunt u in principe overal gebruiken in Mexico. Er zijn overal pinautomaten te vinden. Er wordt wel vaak een klein bedrag aan transactiekosten in rekening gebracht (ongeveer 2 euro). Creditcards worden in grote hotels en restaurants en bij autoverhuurbedrijven, vliegtuigmaatschappijen en sommige tankstations geaccepteerd. Let u er wel op dat u altijd wat contant geld op zak heeft in geval van storingen.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd,voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Er zijn tientallen luchthaven in Mexico en de afstanden zijn lang. Het gebruik van binnenlandse vlucht komt daarom veel voor, maar het is ook relatief duur.

Het busnetwerk is zeer uitgebreid in Mexico. Voor korte afstanden kunt u een bus bij het busstation nemen. Wanneer u lange afstanden per bus wilt afleggen kunt u het beste van tevoren boeken. Om comfortabel te reizen is een eersteklas bus iets duurder, maar wel een aanrader bij ritten van tien uur of meer. De meeste bussen zijn voorzien van airco, zorg dan voor warme kleding. Bekende busmaatschappijen zijn Grupo Estrella Blanca, Grupa ADO en Grupa Flecha Amarilla

Het vasteland van Mexcio wordt door middel van een veerboot verbonden met Baja California. De verschillende eilandjes worden door de Baja ferry's met elkaar verbonden.

Wanneer u met de auto reist, is de kans groot dat u een keer moet stoppen bij een controlepost van het leger. Hierbij wordt uw auto onderworpen aan een grondige inspectie. Houd u aan de aanwijzingen van de militairen en u zult snel weer verder kunnen rijden. Dergelijke controles zijn een uitwas van de drugsoorlog tussen drugskartels en het leger.

Elecktriciteit

In Mexico is de netspanning 127 volt. Stopcontacten hebben rechthoekige gaten. Daarom is het aanbevolen een verloopstekker (reisstekker) mee te nemen of ter plekke aan te schaffen.

Communicatie

In Mexico is een 4G-netwerk aanwezig. Daarnaast bieden veel restaurants, hotels, bars en luchthavens wifi aan. De Nederlandse mobiel telefoon is bruikbaar, maar voor bellen/sms’en van- en naar Mexico adviseren wij uw provider te raadplegen voor de kosten. Het internationale toegangsnummer is +52.

Veiligheid

Mexico is op sommige plekken onveilig. Toch hoef je hier, als je enige voorzorgsmaatregelen treft, niet bang voor te zijn. Belangrijkste tip is om 's nachts liever niet (alleen) te voet over straat te gaan. Zeker niet alleen en al helemaal niet in de hoofdstad Mexico-Stad of andere beruchte steden zoals Ciudad Juarez. Neem liever een taxi, en wel alleen de per telefoon oproepbare taxi's de sitio, of in Mexico-Stad de officiële luchthaventaxi's taxi's autorizados.

Draag in drukke gebieden ook overdag uw tas op de buik. Laat sieraden en dure horloges liever thuis wanneer u de straat opgaat. Draag uw belangrijke papieren en paspoort dicht op het lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje. Zorg dat u altijd uw reispapieren, zoals uw rijbewijs en paspoort, voor het vertrek hebt in gescand en naar uzelf heeft gemaild. Datzelfde geldt voor de creditcard nummers. Bij verlies of diefstal kunt u die dan uitprinten en heeft u alle gegevens meteen bij de hand. Het beste kunt u direct aangifte doen en contact opnemen met uw bank om de betaalpassen te blokkeren. Ook zijn zakkenrollers in het openbaar vervoer en op busstations berucht, houdt hier dus rekening mee.

Gezondheid

Bezoek minimaal zes weken voor uw vertrek de GGD en laat u deskundig adviseren over de benodigde vaccinaties en malariaprofylaxe. Zowel de vaccinaties als profylaxe kennen een incubatietijd. Bovendien kan het bij de GGD druk zijn. Meer en meer mensen maken namelijk verre reizen. De GGD kan u tevens voorlichten over hoe gezond te blijven in Mexico. Daarnaast is alleen water uit flessen en kraanwater in hotels waarvan duidelijk wordt aangegeven dat het drinkwater is, veilig te drinken. In alle andere gevallen moet het water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) eerst worden gekookt. Dit is vooral belangrijk in verband met een recente uitbraak van cholera in Mexico.

Kleding

Het kan vrij fris zijn op de vroege morgen en 's avonds, terwijl het overdag warm kan zijn. Het is daarom aan te raden om u in laagjes te kleden. U dient dus rekening te houden met wat luchtigere kleding voor overdag en iets warmers voor de avond. In de regenperiode, die loopt van mei t/m oktober, behoort een regenjas tot de standaard uitrusting. Goede wandelschoenen zijn ook aan te raden.

Eten en drinken

Het eten in Mexico is niet bijzonder gevarieerd, maar wel voedzaam en goedkoop. Bekende gerechten zijn taco's en tortilla's gevuld met gebakken rundergehakt of met gekookte kip en daarbij kaas, bonen en wat salade. Daarnaast is er veel aanbod in gebakken kip en vis. Bij bijna alle gerechten (dus ook bij brood met een gebakken ei!) krijg je fijngestampte donkerbruine bonen, een soort bonenpasta. Er zitten verder geen kruiden doorheen. Ook kun je gebakken stukjes knapperige tortilla eten (hier in Nederland bekend als tortillachips) met guacamole (een dikke saus van onder andere avocado’s, uien en chilipepers). Een voorbeeld van een authentiek gerecht uit Yucatan is limoensoep, gemaakt van kippenbouillon, stukjes kip, stukjes tortilla, limoensap. Een aanrader vanwege de aparte frisse smaak.

Openingstijden winkels

Er zijn geen officiële winkeltijden. De meeste winkels in Mexico zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 20.00 uur met een siësta tussen de middag. Postkantoren in Mexico zijn doorgaans geopend van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 18.00 uur op werkdagen en op zaterdag tot 13.00 uur. Wisselkantoren (Casas de cambio) zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 08.30 uur tot 14.00 uur.

Fooien

Servicio oftewel bedieningsgeld is over het algemeen bij de restaurantrekening inbegrepen. Daar bovenop wordt een fooi verwacht van 10-15%. Kamermeisjes, portiers, gidsen en taxichauffeurs verwachten een fooi. Ook is het gebruikelijk een klein bedrag te geven aan de parkeerwachter die in de gaten houdt of de meter niet afloopt.

Religie

Ongeveer negentig procent van de Mexicaanse bevolking is rooms-katholiek. Verder zijn er nog wat kleinere christelijke groeperingen. Vijf procent is protestants. De laatste jaren winnen protestantse sekten en evangelische kerken terrein ten opzichte van het rooms-katholicisme. Het christendom in Mexico is grotendeels gecombineerd met het indiaanse geloof.

Feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Mexico zijn:

  • 01 januari Nieuwjaar
  • 05 februari Dag van de Grondwet
  • 21 maart Geboortedag van Benito Juarez
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 15/16 september Onafhankelijkheidsdag
  • 12 oktober Columbus dag
  • 02 november Allerheiligen (El Dia de los Muertos)
  • 20 november Dag van de Revolutie
  • 25 december Kerstmis

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op