Verken bijzonder Madagaskar

Yaxa Reizen

Een reis op maat naar Madagaskar staat garant voor een unieke belevenis. Op dit eiland ten oosten van Afrika bewondert u niet alleen bijzondere flora en fauna die u nergens anders ter wereld ziet, ook de enorme diversiteit aan landschappen doen u zeker versteld staan. Van hoogvlaktes met rode rotsformaties, woestijnen, savannen, tropische regenwouden en schitterende zandstranden; Madagaskar heeft het allemaal.

Wat u op een rondreis naar Madagaskar beleven kunt? Wat dacht u van een stadstour door Antananarivo, een bezoek aan Nationaal Park Analamazaotra of een tocht door het woestijnachtige landschap van Isalo? Ook een ontspannen aan de betoverende stranden van Ifaty is fantastisch. Stap in een boeiende wereld van lemuren, baobabs en vleesetende planten en beleef een onvergetelijke reis in Madagaskar.

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Madagaskar

Ligging

Madagaskar ligt ten oosten van het continent Afrika, naast Mozambique. Met een oppervlakte van ongeveer 587.000 vierkante kilometer is het het op drie na grootste eiland ter wereld, na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo.

Tijdsverschil

In Madagaskar is het tijdens onze winter twee uur later dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het één uur later.

Reisdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Madagaskar een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum verplicht. Dit visum kost € 30 per persoon. Het visum is bij aankomst op de luchthaven op Madagaskar aan te schaffen. U heeft geen pasfoto's nodig. In het vliegtuig naar Madagaskar ontvangt u een arrival card en een formulier voor douaneformaliteiten. Let op: U dient bij aankomst ook uw retourticket te tonen. De visumverstrekking kan soms lang duren. Om de wachttijd te beperken kunt u het beste een stoelreservering voorin het vliegtuig maken. Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Taal

Malagassisch en Frans zijn de twee officiële talen van Madagaskar. Ook wordt er veel Howa gesproken. Daarnaast is er natuurlijk, net als in veel andere Afrikaanse landen, een heel scala aan dialecten en kleinere talen. Engels is geen taal die veel gesproken wordt in Madagaskar. Met Frans komt u veel verder. Dit neemt niet weg dat in de meer toeristische gebieden mensen wel een beetje Engels spreken. Net genoeg om de belangrijkste informatie uit te kunnen wisselen.

Klimaat

Madagaskar heeft een tropisch klimaat dat in belangrijke mate wordt bepaald door de zuidoostpassaat. Het klimaat varieert echter per regio. November - maart: in deze maanden is het zomer op Madagaskar, dit is tevens het regenseizoen. Afhankelijk van uw reiswensen kan het zijn dat wij een reis afraden in deze periode. November is doorgaans nog een prima reismaand voor de meeste regio’s. In februari en maart kunnen er, vooral aan de oostkust, cyclonen voorkomen. Prijzen liggen lager maar veel parken, met name in het noorden en westen, sluiten. Het zuidwesten heeft doorgaans veel minder regenval. In Tulear valt ongeveer 30 cm neerslag per jaar, het meeste in januari en februari. Het Masoala National Park is nog wel goed voor een bezoek in november en december. April – oktober: Deze maanden worden gekenmerkt door het droge winterseizoen. Dit zijn de beste maanden voor een bezoek aan Madagaskar. Na de regenperiode is het landschap in april en mei nog groener. Juni t/m augustus zijn de koelste maanden op Madagaskar. Dit zijn tevens de ‘drukste’ reismaanden vanwege de vakanties in Europa. Temperaturen in Antananarivo liggen rond de 21°C (juli) en in Fianarantsoa schommelen deze tussen de 17°C (juli) en 25°C (oktober). Met name ’s nachts kan het in de centrale hooglanden en aan de kust wel flink afkoelen. De westkust en het zuiden zijn droog tot zeer droog. De temperaturen kunnen hier oplopen tot 35° C. Temperaturen in Tulear/Ifaty schommelen tussen de 25°C en 29°C.

Beste reistijd

De beste reismaanden voor Madagaskar zijn september en oktober. Deze maanden kenmerken het einde van het koele seizoen en er is weinig regenval.

Valuta

De munteenheid in Madagaskar is de Ariary. Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Wij adviseren u op reis te gaan met contanten in Euro's. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken.

Betalingsmogelijkheden

Met een Nederlandse pinpas kunt u in Madagaskar niet terecht. Met een Visa card kunt u in de meeste banken terecht, een Mastercard wordt bij banken in de grotere steden geaccepteerd. In sommige , met name luxere, accommodaties is het mogelijk om de betalen met een Visa card. Hiervoor geldt wel een toeslag van een paar procent. Zie voor meer details de websites: Eurocard, Visa & BNI.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

De belangrijkste luchthaven van Madagaskar is Antananarivo wat tevens de hoofdstad van het land is. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Deze zijn altijd bereikbaar via Antananarivo. Eenmaal op Madagaskar vliegt u met Air Madagaskar, denk hierbij aan bestemmingen zoals Tulear, Morondava, Fort Dauphin, Diego Suarez, Nosy Be en Ile St. Marie.

U kunt als alternatief voor het vliegtuig voor langeafstandsbussen als MadaBus kiezen. Deze bussen zijn comfortabeler en meer punctueel dan de taxi-brousses die u ook kunt nemen.

Uiteraard kun u op Madagaskar een auto huren. Huur dan bij voorkeur wel een 4x4 terreinwagen. Dat is duurder uiteraard, maar slechts vijftien procent van de wegen op Madagaskar is geasfalteerd. Elders treft u half verharde en onverharde wegen aan. Die zijn meestal uitsluitend met een terreinvoertuig berijdbaar zijn. Let tijdens het rijden wel op.

Elektriciteit

Het voltage in Madagaskar is 220. Men gebruikt stopcontacten van het Europese type dus een internationale adapter is niet nodig.

Communicatie

Post van Madagaskar naar de Benelux doet er een à twee weken over. Gedurende de afgelopen jaren is de telefoonservice enorm verbeterd. In de grote steden in Madagaskar kun u met een telefoonkaart vanuit de meeste openbare telefooncellen internationaal bellen. Hotels in Antananarivo en in andere grote steden hebben wifi. In toeristenplaatsen vind u internetcafés. Houd er wel rekening mee dat de verbinding traag kan zijn.

Veiligheid

Sinds de verkiezingen voor een nieuwe president eind 2013 is het wat onrustig in Madagaskar. Ook is de criminaliteit in sommige steden toegenomen. Bekijk het reisadvies voor meer en actuele informatie over de veiligheidssituatie in Madagaskar. Vanwege de instabiele politieke situatie kunt u demonstraties en samenscholingen beter mijden. Ook wordt het afgeraden 's avonds de deur uit te gaan of te reizen. Verder gelden in Madagaskar de gebruikelijke adviezen. Draag liever geen opzichtige sieraden en horloges en heb niet veel contant geld bij u. De schade is dan minder groot als u wordt bestolen. Berovingen en gewapende overvallen komen 's nachts ook wel eens voor op doorgaande wegen.


Het cycloon seizoen loopt van januari tot en met maart. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse voordat u afreist naar de betreffende bestemming.

Gezondheid

Voor reizen naar Madagaskar wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen en u heeft een ‘Cholera not indicated’-verklaring nodig. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van www.thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Madagaskar zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. We raden tevens aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten.

Klik hier voor www.thuisvaccinatie.nl.

Kleding

Door de temperatuurverschillen is het raadzaam om per periode en plaats uw kledingkeuze te bepalen. In de hooglanden en in het zuiden kan het ’s nachts erg koud zijn tussen mei en september. Denkt u aan een trui of vest. In het grootste gedeelte van Madagaskar is het tussen oktober en maart erg warm. Luchtige kleding en een pet zijn dan zeer nuttig. Gedurende het hele jaar kan het (vooral tijdens de bezoeken aan de regenwouden) af en toe flink regenen, zodat het aan te raden is om regenkleding mee te nemen. Voor de avonduren kunt u een shirt of blouse met lange mouwen meenemen. Dit zorgt tevens voor bescherming tegen muskieten. Voor reizen met (veel) wandelmogelijkheden zijn schoenen met een goed profiel en enkelsteun noodzakelijk.

Eten en drinken

De keuken van Madagaskar bestaat voornamelijk uit rijst (vary). Dit wordt vaak samen geserveerd met stukjes vlees, vis en kip. Aan de kust kunt u goede visgerechten krijgen. Typisch Malagassische gerechten zijn romazava (groentestoofschotel met rundvlees) en ravitoto (varkensvlees met cassave). Daarnaast worden veel gerechten geserveerd met pikante groentecurry. In de grote internationale hotels worden vaak ook internationale gerechten geserveerd, vooral gebaseerd op de Franse keuken. Ook zebu-steaks zult u op bijna elke menukaart terugvinden. Voor de restaurants met een ‘à la carte menu’ kan een Frans woordenboek nuttig zijn. U zult op Madagaskar tevens vele soorten fruit tegenkomen; vooral bananen, lychees, mango’s, kokosnoten en citrusvruchten. Het meest populaire drankje in Madagaskar is Three Horse Beer. Daarnaast kunt u een Malagassische wijntje proberen, maar bij de meeste reizigers valt deze niet in de smaak. Frisdranken zijn tevens overal verkrijgbaar.

Openingstijden winkels

De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur, met een rustperiode tussen 12.00 uur en 14.00 uur. Banken zijn geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur, en hanteren eveneens een rustperiode. Banken zijn gesloten in het weekend en op feestdagen. De rustperiode van banken en winkels is in sommige extreem warme streken langer.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Fooien zijn een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Voor uw gids adviseren wij een bedrag tussen de € 7 en € 10 per dag. Voor de chauffeur kunt u uitgaan van circa € 5 - € 7 per dag. De fooi voor de chauffeur en gids kunnen in euro’s maar ook in Ariary gegeven worden. Het is raadzaam om uw privé gids en chauffeur aan het einde van de reis een fooi te geven. In lokale restaurants is 10% gebruikelijk. Maar natuurlijk gaat het erom dat u een goed gevoel heeft bij wat u geeft.

Religie

De meeste mensen in Madagaskar geloven nog altijd in traditionele, inheemse religies. Zo'n 52 procent van de mensen op het enorme eiland vereert de doden, de voorouders en de natuur. Vooral in de steden zijn echter ook religies van buitenaf doorgedrongen. Zo'n 41 procent van de bevolking heeft zich daardoor in de loop van de eeuwen bekeert tot het christendom. Voor zeven procent is de islam de enige ware godsdienst gebleken.

Feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Madagaskar zijn:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 29 maart Dag van de Opstand
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 26 juni Nationale Feestdag, Dag van de Onafhankelijkheid
  • 25 december Kerstmis
  • 30 december Dag van de Republiek
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op